Search This Website

Monday, 18 January 2016

Famous Places

Questions About Famous Places in India *
≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
1. Charmukh Temple is situated in which state?
a. Haryana
b. Delhi
c. Punjab
d. Rajasthan
ANSWER: d. Rajasthan
2. Where is Ram Tirth located?
a. Punjab
b. Rajasthan
c. Bihar
d. Uttarakhand
ANSWER: a. Punjab
3. Which of the following temple is not in Odisha?
a. Sakshi Temple
b. Dasawatar Temple
c. Lingraj Temple
d. Brahmeshwar Temple
ANSWER: b. Dasawatar Temple
4. Kailash Temple is in ____________
a. Sirdi
b. Mahabaleshwar
c. Ajanta
d. Nasik
ANSWER: c. Ajanta
5. Which is the famous temple of Tamil Nadu?
a. Kalki Temple
b. Natraj Temple
c. Sri Ram Temple
d. Narsingh Temple
ANSWER: b. Natraj Temple
6. Beaches of Vizag are in _________________
a. Andhra Pradesh
b. Odisha
c. West Bengal
d. Chennai
ANSWER: a. Andhra Pradesh
7. ____________ is a famous beach in Chennai.
a. Kovalam
b. Diu
c. Marina
d. Midnapore
ANSWER: c. Marina
8. Which is the famous hill station of Arunachal Pradesh?
a. Mahabaleshwar
b. Araku
c. Munnar
d. Tawang
ANSWER: d. Tawang
9. Khajiyar is famous hill station in _____________.
a. Himachal Pradesh
b. Sikkim
c. Karnataka
d. Meghaylaya
ANSWER: a. Himachal Pradesh
10. Which hill station is not in Himachal Pradesh?
a. Khajiyar
b. Manali
c. Coorg
d. Shimla
ANSWER: c. Coorg
11. Which of the following is an UNESCO World Heritage Site?
a. Sundarbans
b. Raiganj
c. Ranthambore
d. Kanha
ANSWER: a. Sundarbans
12. Which temple is declared as UNESCO World Heritage Site?
a. Harmandir Sahib
b. Chhatrapati Shivaji Terminus
c. Airavateswara temple
d. Shore Temple
ANSWER: d. Shore Temple
13. Which of the following is not in Puri?
a. Jagannath Temple
b. Rajarani Temple
c. Chilika Lake
d. Konark Temple and Beach
ANSWER: b. Rajarani Temple
14. ____________ is the most visited state in India by foreign tourists
a. Maharashtra
b. Rajasthan
c. Himachal Pradesh
d. Kerala
ANSWER: a. Maharashtra
15. Famous national parks like Kanha National Park, Madhav National Park and Pench are located in _______________
a. Andhra Pradesh
b. Tamil Nadu
c. Uttar Pradesh
d. Madhya Pradesh
ANSWER: d. Madhya Pradesh

1. Which state in India banned jeans/designer tops in Govt offices ?
Answer :- Karnataka
2. Agni 5 recently tested from which place?
Answer :- Wheeler Island, Odhisha
3. Agni 5 striking range is .........km.
Answer :- 5,000 km
4. How many countries in Super-exclusive ICBM (Intercontinent al Ballistic Missile) Club?
Answer :- 6 (USA,Russia, China, France ,UK and now India)
5.Current system followed by appointing of Judges in higher judiciary in India?
Answer :- Collegium System
6. The system newly launched by the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) to provide policy holders a facility to buy and keep insurance policies in electronic form?
Answer :- Insurance Repository System.
7. Where was India's first marine eco sensitive zone declared?
Answer :- Gulf of Kutch
8. In which state communal clashes taken place recently?
Answer :- Uttar Pradesh (Muzaffarnagar)
9. Which Museum is the largest one in Northeast India ?
Answer :- Tripura ( Old Tripura Legislative Assembly of Ujjayanta Palace)
10. Biggest transport aircraft of Indian Air Force ?
Answer :- C-17 Globemaster 3 ( This plane is the part of newly formed 81 Skylord squadron. American C-17 will replace Russian IL-76 as the biggest aircraft in the IAF inventory till now. )
11. National floor level Minimum Wage hiked from Rs.115/- to ____?
Answer :- Rs 135/-
12. Which Naval submarine caught fired and sunk at Naval Dockyard in Colaba, Mumbai ?
Answer :- INS Sindhurakshak
13. INS Sindhurakshak is ___ class submarine ?
Answer :- Kilo Class
14. Import Duty of Gold and Silver hiked from 8% to __?
Answer :- 10%
15. Import Duty of flat panel (LCD/LED/ Plasma) TV sets?
Answer :- 35%+3% education cess
16. India's First women Chief Information Officer ?
Answer :- Deepak Sandhu
17. Which Indian Air Force Plane landed in world highest Daulat Beg Oldie airstrip in Ladakh ?
Answer :- C13OJ Super Hercules
18 . National Media Center is situated at ?
Answer :- New Delhi ( inaugrated by Sonia Gandi )

No comments:

Post a comment